Probuďte klávesy a knoflíky k životu

Probuďte klávesy a knoflíky k životu

Herbert Pixner

Je pro mne záhadou, zda někteří lidé s vnitřním přetlakem (a hudebním nadáním) nutně časem dospěli ke hře na ďábelskou mutaci harmoniky - harmoniku diatonickou, nebo zda je jejich zběsilý životní styl až následkem hraní na tento hudební nástroj. Ale vážně – co o nás volba našeho hudebního nástroje vlastně vypovídá?

Herbert Pixner a jeho diatonická harmonika nezapřou místo svého původu. O slunných alpských salaších i náhlých a divokých bouřích lze mluvit jako o setkání dvou odlišných světů, klidné poetičnosti i forte fortissima zběsilých živlů. Herbert má ve svém rejstříku obojí.
Herbert Pixner se narodil v roce 1975 ve městě Meran v Jižním Tyrolsku a spolu s pěti sourozenci vyrůstal na horském statku. Od svých jedenácti let se učil v hudební škole na klarinet a bicí, později přibral jako samouk diatonickou harmoniku a následně svůj instrumentální repertoár obohatil ještě o další nástroje (křídlovku a tubu), zároveň se ale mezitím zvládl vyučit truhlářem. Svoje studium na korutanské zemské konzervatoři sice nedokončil, přesto nějaký čas působil jako učitel na štýrskou harmoniku v hudební škole – a v letních měsících pracoval jako salašník ve švýcarských a tyrolských Alpách. Dnes žije v Innsbrucku.

V roce 2000 vyrazil Herbert Pixner na tři měsíce do města Vail v Coloradu, kde se živil jako barový muzikant. Po návratu hrál sólově i v mnoha hudebních skupinách a spolupracoval na hudbě k několika muzikálům. Podílí se také na přípravě festivalu lidové hudby ve Štýrsku, od roku 2007 se naplno věnuje kapele Herbert Pixner Projekt a ve volném čase pořádá nekonečný maratón harmonikářských workshopů, převážně v německy mluvících zemích. Jeho nejnovější aktivitou je televizní pořad Pixner’s BACKstage.

Diskografie:

  • 2002: Frischgepresst
  • 2004: Blus’n auf! (Herbert Pixner Projekt)
  • 2005: Volksempfänger (Südtiroler Tanzlmusig)
  • 2010: bauern tschäss – Power’n’Jazz (Herbert Pixner Projekt)
  • 2012: NA UND?! (Herbert Pixner Projekt)
  • 2013: Alpenrosen (Max Geller’s Alpenrosen)
  • 2014: Quattro (Herbert Pixner Projekt)
  • 2014: Schnee von gestern (Herbert Pixner Projekt & Charly Rabanser)

text článku | Vojtěch Sukdolák
publikováno 24. 12. 2014

P.S. Po vydání článků se ozval Dalibor Halouzka, že přece jednu skladbu od Pixnera má v notách. Takže tady Augenstern v ďábelském Ab dur.